Solklar satsning på grön energi i brf Smaragden
Under tio veckor kommer vi tillsammans med våra installationspartners Gosol och t2tak att förse de 11 punkthusen i brf Smaragden i Västra Orminge med solcellspaneler. Föreningens ordförande Yvonne Borg berättar om projektet och deras aktiva satsning på grön energi.
– Vi började fundera på att installera solceller för sju-åtta år sedan, av både ekonomiska och miljömässiga skäl. Innan vi kunde sätta igång genomfördes en förstudie som visade att förutsättningarna var goda, säger hon.
Nästa steg var att byta abonnemangsform, så att alla boende omfattades av ett gemensamt elavtal. Föreningen passade också på att renovera taken inför projektet, för att slippa extra arbete i framtiden.
Tryggt samarbete med Boo Energi
Att valet föll på Boo Energi som både elleverantör och solcellsleverantör var självklart, menar Yvonne Borg.
– Vi har haft Boo Energi som elbolag så länge jag har bott i föreningen, sedan 80-talet. De har alltid varit en pålitlig partner till oss. Deras engagemang och den personliga kontakten är stora fördelar, så det känns tryggt och bra att ha dem i ryggen.
En hållbar bostadsrättsförening
Brf Smaragden är en förening som strävar efter att ligga i framkant när det gäller hållbarhet. De har redan vidtagit flera energibesparande åtgärder, som att installera temperaturgivare i lägenheterna. Ett framtida projekt de kommer att se över är individuell mätning av varmvatten, vilket skulle minska förbrukningen och ge en rättvisare kostnadsfördelning mellan de boende.
– Vi försöker ligga ett steg före i klimatomställningen. Till exempel var vi tidiga i området med att installera elbilsladdare, säger Yvonne Borg.
Framtidssäker investering
När det gäller avkastningen på investeringen i solcellsanläggningen räknar brf Smaragden med att ha tjänat in kostnaderna inom sju till åtta år.
– Det är snabbt med tanke på att panelerna har en livslängd på minst 25 år. Dessutom, ju högre elpriset är, desto mer sparar vi, säger Yvonne Borg.
I föreningen ser man dessutom fram emot att kunna producera sin egen el och sälja överskottselen tillbaka till nätet. Beräknad produktion är 165 000 kWh per år.
– Vi ser det som en långsiktig investering för både föreningen och miljön, vilket ligger helt i linje med vår vision om att vara en hållbar bostadsrättsförening, avslutar hon.