Nyhetsbrev - augusti
Årets sommarsemester kan man väl påstå levererat ungefär som man brukar förvänta sig den svenska sommaren, plus lite extra av allt. Det har varit mycket sol, men också mycket regn, dagar med lite vind, men också dagar med kraftigare vindar och storm. När Hans drog in över Sverige med regn och blåst fick vi vid vissa tillfällen betalt för elen som vi använde hemma.
Rekordet som tidigare var från oktober 2020 slogs med råge då det kom över 10 000 000 000 kWh mot normalt under tre regniga och blåsiga dagar i augusti.10 miljarder kWh eller 10 TWh som det brukar skrivas, motsvarar hushållsel till ungefär 500 000 villor under ett år.
Elpriserna i sommar har varit betydligt lägre än förra årets sommarmånader och augusti är den månad som sticker ut mest. Förra årets augusti hade vi ett genomsnittspris på över 3 kronor per kilowattimme, inklusive moms. I år har priset varit något helt annat och vi har till och med haft negativa priser. Den 8:e augusti till exempel när ovädret Hans var på besök landade Boo Energis rörliga genomsnittspris över dygnet på extremt låga, 0,17 öre/kWh inklusive moms. Hur det skiljer sig från förra året återkommer vi med i septembers nyhetsbrev när vi har hela augusti bakom oss.
Negativa elpriser
Negativa elpriser är ett ganska nytt fenomen i Sverige och har drivits fram främst av den snabba utbyggnaden av vindkraft.
Negativa elpriser kan uppstå när det blåser kraftigt samtidigt som vi har höga vattenflöden och efterfrågan på el är liten. Tyvärr kan man inte bara enkelt stänga av kärnkraften och elektricitet måste användas i samma stund som den produceras. När tillgången på el blir högre än efterfrågan kan negativa elpriser uppstå och ju större skillnad mellan utbud och efterfrågan – desto mer negativa elpriser.
Att priset är negativt på Nord Pool spot (om du har ett timavräknat rörligt elpris eller Boo-portföljen) behöver inte betyda att du som kund tjänar pengar på att använda el. Då inköpskostnader, administrativt påslag, statliga avgifter och moms tillkommer. Den 8:e augusti däremot som vi illustrerar nedan var elpriset så pass lågt (negativt) under vissa timmar, att även du som konsument kunde dra nytta av ovädret.
Staplarna ovan visar Boo Energis rörliga timpris i öre per kilowattimme under dygnet den 8 augusti 2023. Priset inkluderar inköpskostnader, administrativt påslag, statliga avgifter och moms.
Rörligt elpris och Boo-portföljen i juli
Nordisk energimix - exklusive ursprungsgarantier:
Boo Energis rörliga genomsnittspris per kilowattimme landade på 43,67 öre exkl. moms och 54,59 öre inkl. moms.
Boo-portföljens genomsnitt per kilowattimme landade på 51,57 öre exkl. moms och 64,46 öre inkl. moms.
El från förnyelsebara energikällor (110 % klimatpositiv el):
Det rörligt elpriset per kilowattimme inklusive ursprungsgarantier hamnade på 50,67 öre exkl. moms och 63,34 öre inkl. moms.
Boo-portföljen pris per kilowattimme inklusive ursprungsgarantier hamnade på 58,57 öre exkl. moms och 73,21 öre inkl. moms.
Observera att priserna ovan är genomsnittspriset över månaden. Vilket ditt unika genomsnittspris per månad blir beror på hur du använder elen över dygnet. Om du har prismodellen Boo-portföljen är det än fler saker som spelar in. Titta gärna på vår film om Boo-portföljen, där vi förklarar mer om hur priset sätts.
Här kan du se vår film om Boo-portföljen
När vi i informationen anger priser, så inkluderar det elcertifikat samt Boo Energis inköpskostnader och påslag, men exklusive ursprungsgarantier. Vi använder prisområde 3 (SE3) och Svenska kraftnäts schablonmedelpris för aktuell månad. I historiska värden anger vi alltid Boo-portföljens ”baspris”, vilket är utan marknadsprisanpassning. Vi anger om priset är exkl. alt. inkl. moms.
Boo Energi får solpaneler på taket
Vårt huvudkontor här i Saltsjö-Boo byggdes i slutet på 70-talet och tittar man på det utifrån så kan man nästan tro att det redan för 50 år sedan planerades för solceller på taket. Taket är i stort sett helt platt och har en yta på 2 000 kvadratmeter.
Innan sommaren fick vi en leverans av närmare 300 solpaneler som vi nu börjat placerat ut på taket. Vi har lutat panelerna och riktat dem mot söder för att fånga så många av solens strålar som möjligt.
Panelerna kommer ge en effekt på ca 120 kW och de beräknas kunna producera 110 000 kWh per år. Det motsvarar vad man brukar installera på 10 stycken normalstora villor, ungefär.
Nu i augusti sätts panelerna på plats och i september kommer de kopplas till elnätet. Därefter kan vi börja tillföra vår egen närproducerade solel till oss och våra kunder.
Vi är riktigt glada över installationen och egenproduktionen. Solpanelerna bidrar med en positiv effekt till vårt klimat och hela vårt energisystem, samtidigt som det är en bra ekonomisk investering.
Vill du också kunna producera din egen el?
Vi kan även hjälpa dig med solpanel till ditt tak, en installation tar vanligtvis inte mer än 2-4 dagar. Vi ser till att du får en hållbar helhetslösning med bra material och en trygg installation.
30 stycken solpaneler brukar gå åt till en normalstor villa. Vad det ekonomiska utfallet till slut blir, beror bland annat på takets förutsättningar, elpris och väderlek.
Vi kan med hjälp av smarta program göra en ungefärlig beräkning för hur många kilowattimmar ditt tak kan komma att producera och vad en installation skulle kosta.
För att kunna göra en kalkyl för ditt tak behöver vi veta:
- Var du bor
- Hur stort taket är
- Hur många grader taket lutar
- Finns det något som skuggar?
När du klickar på länken nedan kan du läsa mer om solpaneler och längst ner på sidan finns ett formulär där du kan fylla i dina kontaktuppgifter.
Här kan du läsa mer om solpaneler och fylla i en intresseanmälan
Om du installerar solceller och bor i vårt nätområde så kan det vara Sussie eller Caroline på vår mätavdelning som ser till att din nya anläggning läggs upp i vårt system. Då kan vi se hur många kilowattimmar du säljer vidare ut på nätet.
Hellas Free camp
Tillsammans med Generation Pep, Nacka kommun, Boo Energi och andra sponsorer anordnade Hellas friidrott två lägerveckor för barn i åldrarna 10-14 år, dagarna skulle fyllas av rörelse, styrka, balans och kondition.
Ungefär 50 barn deltog på ett idrottsläger som var helt gratis och till för att alla ska få tillgång till glädjefylld rörelse på sommarlovet.
Inför lägret användes information, bland annat insamlad av Generation Pep, om vad barn vill göra på läger. Alla vill inte tävla, eller hålla på med bara en sport och det tog Hellas friidrott fasta på.
– Det var så lyckat. Vi återkommer nästa år igen, säger initiativtagaren Anders Hallquist på Hellas friidrott.
Vi på Boo Energi är glada att kunna stötta föreningslivet så att fler får möjligt att känna glädje och tillhörighet tillsammans med andra.
Duvnäsloppet
Vi sponsrar sedan många år Duvnäsloppet, så även i år. Det är Saltsjö-Duvnäs Sportklubb som anordnar ett familjärt lopp som riktar sig till alla, stor som liten, elit eller motionär.
Den 9:e september är det dags, med första start klockan 11:00 i Ringparken.
Mer information om loppet + anmälan
Vi bidrar med ny trampett
Nacka gymnastik som tidigare har tränat i Björknäshallen har nu flyttat sin verksamhet för att istället träna i nya Boo Gårds sporthall.
I samband med flytten behövde de uppgradera sina trampetter som sjöng på sista versen. Vi på Boo Energi bidrog med en ny skinande trampett.