Nyhetsbrev - maj
Efter en nästan chockartad inledning på våren förväntas temperaturerna nu att stiga till något över det normala för årstiden. När det nu blir varmare så kommer snösmältningen komma i gång, även om den är något försenad och det kan dröja till in i mitten på maj.
Nivån i våra vattenmagasin ligger just nu under det normala både i Sverige och Norge och det kommer bli spännande att se hur vårfloden utvecklar sig. Blir det en kraftig vårflod så att vattnet till och med spiller över, eller blir den mer kontrollerad och lite lugnare så att det mesta av vattnet kommer ner i magasinen?
Den 7 maj påbörjade Forsmark 1 den årliga perioden av service och underhåll, vilket innebär att tillgången på effekt kan gå ner i elområde 3 under en tid framåt.
Gaslagren i Europa har börjat fyllas på, men kanske inte i den takt vi hoppats. Med nuvarande fart tror och räknar vi med att lagren kommer vara fyllda till september.
Risker
Om vi får en liknande sommar likt förra året med varmt väder i hela Europa, kan det bli problem med framför allt den franska kärnkraften. Varma temperaturer kan även ställa till det för tyska kolkraften, då för mycket torka leder till lägre vattennivåer som gör att kolpråmarna inte kommer fram. Dessa två faktorer kan medföra att gaslagret börjar användas i förtid och få elpriserna att stiga.
Vi har haft pandemier, krig har startats (och som kan eskalera), väderfenomen som blir mer och mer oförutsägbara, vi ser datorattacker mot känslig infrastruktur och på toppen av det även ett ökat energibehov.....
Får vi däremot en vår och sommar med mycket vind och nederbörd ”på rätt ställen” så kommer det kunna säkra produktionen av el och hålla elpriserna på en relativt låg nivå.
Det mest ultimata vore en balans förstås om vi även vill ha lite sol, bad och magiska grillkvällar.
Rörligt elpris och Boo-portföljen i april
Priserna som anges är exklusive ursprungsgarantier.
Boo Energis rörliga genomsnittspris per kilowatt landade i april på 76 öre exkl. moms och 95 öre inkl. moms.
Genomsnittet för Boo-portföljen i april landade på 64 öre exkl. moms och 80 öre inkl. moms.
Så här vet du om du använder elen på rätt tider när du har ett rörligt timavräknat elavtal:
Ta fram din faktura för april och se ditt unika rörliga elpris per kilowattimme (sidan 2). Har du på fakturan ett lägre rörligt elpris än 76 öre/kWh (Nordisk energimix) eller 83 öre/kWh (100 % förnyelsebar el) så betyder det att du använt el på bättre tider än den genomsnittliga kunden hos Boo Energi. Har du ett högre rörligt elpris än ovan har du använt elen på tider när efterfrågan på el varit högre, vilket ger ett högre genomsnittspris.
När vi i informationen anger priser, så inkluderar det elcertifikat samt Boo Energis inköpskostnader och påslag, men exklusive ursprungsgarantier. Vi använder prisområde 3 (SE3) och Svenska kraftnäts schablonmedelpris för aktuell månad. Inte respektive kunds unika timpriser. I historiska värden anger vi alltid Boo-portföljens ”baspris”, vilket är utan marknadsprisanpassning. Vi anger om priset är exkl. alt. inkl. moms.
Vi vill veta vad du tycker
Vartannat år genomför vi på Boo Energi en kundundersökning och nu var det två år sedan sist. Under maj och juni kan det vara du som blir uppringd för en intervju med frågor angående Boo Energi.
Dina synpunkter är oerhört viktiga för vårt utvecklingsarbete och vi är mycket tacksamma om du vill delta i undersökningen. Intervjun tar ca 5 minuter i anspråk och du är självfallet helt anonym. Vår samarbetspartner för marknadsundersökningar är Supportföretaget TMJ Group AB.
2021 fick vi betyget - Mycket väl godkänd
När vi gjorde kundundersökningen för två år sedan, var det stort fokus på pris. Många energibolag fick sämre betyg just för att elpriset började stiga. Då hade vi ingen aning om att vi bara sett en liten hint av de stigande elpriserna.
Energibolagsindex baseras på tio, för kunden viktiga nöjdhetsfrågor och presenteras i ett nöjdhetsindex på skalan 0-100. Vid den senaste mätningen i april 2021 fick vi på Boo Energi över 80 vilket motsvarar - Mycket väl godkänd.
Skulle du vilja veta hur mycket ström ditt hustak kan ge dig?
Just nu räknar man med att en solcellsinstallation betalar sig på ungefär 10 -12 år, men det beror givetvis på vilka förutsättningar just ditt tak har och hur elpriset utvecklar sig.
Det är inte så komplicerat som många tror. Digitala verktyg och återkommande arbetssätt gör att en installation inte tar mer än ett par dagar.
Varje installation skräddarsys efter dina förutsättningar, men för att ge någon typ av vägledning för pris, har vi nedan ett exempel från verkligheten, offerten togs fram i förra månaden till en av våra kunder.
Prisexempel för en vanlig installation för en villa med ett plan:
- Betongpannor på taket med 25 graders lutning
- 30 paneler = 13 kWp*
- Genererar ca 12 000 kWh/år
- Pris med skatteavdrag 170 000 kr inkl. moms.
*kWp är en solpanels eller solcellsanläggnings toppeffekt som uppnås vid STC (Standard Test Conditions)
Om du vill veta vad en nyckelfärdig anläggning skulle kosta till ditt hem, fyll i vårt intresseformulär som du finner längst ner på sidan när du klickar på länken nedan.
För närvarande har vi en leveranstid på mellan 4-6 månader.
Det här behöver vi för en första beräkning
Vi kan göra en första beräkning med hjälp av ett smidigt digitalt verktyg för just ditt tak utan att komma ut till dig på plats. Titta gärna på vår korta film som visar vilken information du behöver ta reda på och hur lätt vi kan ta fram en beräkning för just dina förutsättningar.
Det här behöver vi för att göra en första beräkning för ditt hustak.
Här kan du läsa mer om solpaneler och göra en intresseanmälan.
Försäkringskassan meddelar att du får nästa elstöd före den 9 juni
Senast den 9 juni kommer du som privatperson få den andra utbetalningen som avser elstöd meddelar Försäkringskassan. Elstödet går till alla hushåll med egna elnätsavtal i landet, även i norra Sverige. Den här gången gäller kompensationen för höga elpriser under november och december 2022.
Det är du som står på elnätsavtalet den 31 december som har rätt till ersättning. Hushållen ersätts med 80 procent av sin elanvändning med olika belopp beroende på elprisområde.
Du som bor i norr (elområde 1 och 2) kommer ersättas med 90 öre/kWh, du i elområde 3 ersätts med 126 öre/kWh och om du bor i södra Sverige, i elområde 4 får du 129 öre/kWh.
Hushållen ersätts enbart för elanvändning upp till 18 000 kWh. Elanvändning över detta ersätts inte alls.
Mer information finns att läsa på Försäkringskassans hemsida.
Saltis Snipers Cup
Vi är så glada över att kunna sponsra Saltsjöbadens första damlag i hockey genom tiderna, Saltis Snipers.
Saltis Snipers startade genom att några mammor spelade hockey med sina barn och på den vägen är det....nu är de 30 damer som spelar i rekreation, division 3 i åldrarna 30-60 år.
Den 21 och 22 april var det dags för cup och tanken var att det skulle bli spännande matcher i Saltsjöbaden ishall.
Dagen innan matchstart fick de veta att Saltis Ishall skulle stängas ner på grund av en läcka i en kylledning... men med hjälp av Nacka Kommuns istidsläggare och lösningsorienterade hockeylag så gick det att dirigera om hela cupen till Björknäs- och Nacka Ishall.
Deltagande lag: Saltis Snipers, Boo Hockey Ladies, FOC Farsta Cobras, HKHC Lightning Ladies (Hässelby), Järvsö IK Dam och Tullinge Panthers/Tumba Hockey.
Det var många på plats som med spänning följde matcherna. Saltis Snipers var nära, men slutade till slut på andra plats bakom Järvsö IK som vann till slut.
Det blev så lyckat att de redan nu bestämt att ha en liknande cup samma helg nästa år och alla lagen har redan tackat ja till spel igen.
Då är du varmt välkommen att mejla till saltissnipers@gmail.com. Säsongen 23/24 börjar redan vecka 32.
Vårstädningen
Eftermiddagen den 6 maj samlades vi alla för en gemensam hamburgelunch med efterföljande städeftermiddag.
Vi plockade ur förråd, flyttade saker till arkivet och körde saker till återvinningen.
Vårstädningen återkommer varje år, ett jättebra sätt att få lite extra ordning efter vintern och det är alltid trivsamt med en gemensam lunch tillsammans med sina kollegor.
På bilderna från vänster: Hampus, Kevin och Micke.
Boka besök hos kundservice
På fotot nedan ser du Marie och Linda som varje dag svarar på dina frågor på telefon och e-post tillsammans med de andra på kundservice.
Tidigare så har du bara kunnat svänga förbi vårt kontor när du har en fråga. Nu vill vi att du som vill träffa oss istället ber om ett möte. Ibland har ni som kommit in fått vänta länge och vi känner att vi inte alltid kunnat ge alla den hjälp som efterfrågas.
Du är fortfarande varmt välkommen att svänga förbi oss på Värmdövägen 657, det är bara att du bokar ett besök med oss så vi vet att du kommer. Då har vi möjlighet att boka ett mötesrum i god tid och vi kan förbereda oss inför mötet. För tidsbokning: post@booenergi.se eller 08-747 51 70.
Tre nya medarbetare
Vi har utökat Boo Energi laget med ytterligare härliga kollegor. Nu är vi fler som bidrar med kompetens, goda idéer och till det vi kallar Boo-andan, genuin värme och omtänksamhet.
Från vänster: Alexander (Ansvarig kundservice), Markus (IT- och digitaliserings chef) och Hampus (Montör).